Na aankoop van een batterijsysteem heb je het elektriciteitsnet (bijna) niet meer nodig. Je wint zelfs met een batterijsysteem: je geniet van een mooie premie én een thuisbatterij zorgt ervoor dat je elektriciteit je 10x meer oplevert  dan wanneer je de niet-gebruikte energie op het net injecteert

Samen met de nieuwe digitale meter gaat een nieuw systeem mbt de injectie en afname van het net in: het nieuwe systeem hanteert een injectie en afname tariefDit wil zeggen dat alle zonnestroom die je niet verbruikt wanneer het wordt opgewekt, op het net wordt geïnjecteerd. Voor elke kWh die je als prosument op het net injecteert, ontvang je 0,03 tot 0,045 euro

Alle stroom die we van het net moeten halen wanneer de zonnepanelen niet of te weinig produceren (‘s nachts, in de winter of op minder zonnige dagen), kost tussen de 0,26 en 0,30 euro per kWh.

Je hebt met andere woorden alleen maar voordelen wanneer je de energie die je op het net zet, zoveel mogelijk opslaat. Op deze energie verdien je namelijk €0,30 per kWh, ten opzichte van de energie die je op het net zet (€0,03 kWh). Energie opslaan op een thuisbatterij levert 10 keer meer op. 

Gebruik minder stroom van het net met een thuisbatterij

Met een batterijsysteem los je het dag-nacht probleem op; het probleem dat je de energie die je overdag opwekt niet ‘s avonds of ‘s nachts kunt gebruiken, maar niet het zomer – winter probleem. De capaciteit van een thuisbatterij is vandaag niet groot genoeg om tot de winter de opgeslagen energie op te slaan.

Je kunt vandaag al 70 tot 80% van de opgewekte energie rechtstreeks gebruiken met een thuisbatterij, maar voor de overige 20 tot 30% heb je het elektriciteitsnet wel nog nodig. In de toekomst zal je wel volledig onafhankelijk kunnen zijn van het net. 

De toekomst van thuisbatterijen 

De combinatie van een elektrische batterij en een waterstofbatterij lost zowel het probleem van dag-nacht als zomer-winter op; 1 elektrische batterij om het dag-nacht probleem op te lossen (70 – 80% capaciteit) & in combinatie met een waterstofbatterij dat het probleem zomer – winter oplost (https://energiesparen.be/thuisbatterij, je krijgt vandaag nog maximaal 2550 euro premie op een batterij-installatie, deze premie daalt alleen maar)

Vergelijking thuisbatterijen in combinatie met netstroom en thuisbatterij in combinatie met waterstof

Een thuisbatterij in combinatie met een waterstofbatterij lost het probleem van zomer en winter op: dit biedt de mogelijkheid om de elektriciteit in de zomer om te zetten in waterstof. Die waterstof kan dan bewaard worden, en wordt in de winter omgezet naar elektriciteit.

Deze omzetting heeft jammer genoeg een lager rendement dan de elektrische thuisbatterij; je bent dus voordeliger door vandaag een thuisbatterij te installeren die je voor 70% onafhankelijk maakt, de omzetting van elektriciteit naar waterstof en omgekeerd geeft een verlies van ongeveer 50%. 

In combinatie met de huidige premie voor batterijsystemen haal je wel 100% rendement uit je thuisbatterijen. 

Kies vandaag nog voor een thuisbatterij

Contacteer Total Energy Projects

Geef een reactie