De slimme, digitale meter heeft al voor heel wat ophef gezorgd in ons land. Nu stellen veel gezinnen de vraag: is het een vloek of en zegen? En kunnen we deze slimme meter weigeren? Dat kan, met het risico om de compensatiepremie te verliezen. Daarnaast is de slimme meter voordeliger dan de terugdraaiende teller, ook hierover vertellen wij jou graag meer. 

Uitstel van de slimme meter 

Je kunt de slimme meter weigeren, zo kunnen elektrogevoelige Brusselaars de meter weigeren. Het nadeel? Als je wacht tot 2025, kun je geen premie meer krijgen. Je kunt met andere woorden beter nu al overschakelen naar de slimme meter en genieten van de compensatiepremie. 

Compensatiepremie stopt na 2025

Laat je de slimme meter na 2025 installeren? Dan heb je geen recht meer op de compensatiepremie voor zonnepanelen. 

De getroffen gezinnen krijgen een eenmalige financiële compensatie die overeenkomt met een rendement van 5 procent op een gemiddelde investering. Zonnepaneeleigenaren komen alleen in aanmerking voor de compensatie als ze hun investering nog niet voldoende terugverdiend hebben. De maximale compensatie bedraagt 4.360 euro. Voor zonnepaneeleigenaren die vervroegd een digitale meter aanvragen, wordt de retroactieve investeringspremie met 100 euro verhoogd.

De compensatiepremieregeling stopt op 31 december 2025. Prosumenten zonder digitale meter hebben tot dan de kans om de premie aan te vragen, indien ze overschakelen naar een digitale meter. Bij digitale meters die na 2025 geplaatst worden, is er geen retroactieve investeringspremie meer mogelijk.

Twijfel je?

Total Energy Projects komt graag langs om je meer info over de slimme meter te geven. 

Contacteer ons

Geef een reactie