De slimme meter, wat betekent dit voor mijn zonnepanelen.Om te begrijpen wat een slimme meter betekent voor je zonnepanelen, is het belangrijk om eerst te begrijpen hoe een slimme meter werkt.

De slimme meter meet de hoeveelheid energie die je:

* verbruikt op elk moment.

* injecteert op elk moment

De slimme meter kan op elk moment door de netbeheerder uitgelezen worden vanop afstand.

Hierdoor moet er niemand langskomen om de meterstanden op te meten.

zonnepanelen – slimme teller info@totalenergy.be

Voor de zonnepanelen heeft dit de volgende consequenties:

* De netbeheerder ziet perfect wat je per moment produceert en injecteert.

* Jij ziet perfect wat je per moment produceert en injecteert

Zoals onze minister Tommelein al duidelijk heeft gemaakt, zal het voor de zonnepanelen-eigenaars nooit een nadeel worden, enkel een voordeel.

Zonnepanelen – slimme teller info@totalenergy.be

Dit betekent het volgende:

* in het ergste geval zal de geïnjecteerde energie afgetrokken worden van het verbruik.  Dit betekent eigenlijk een behoud van het huidige prosumententarief, waarbij de zonnepanelen-eigenaars een vast bedrag(+-100€/kWAC) moeten betalen per kW omvormer wat ze bezitten.

* Ofwel wordt er een nieuw tarief berekend, in de plaats van het prosumententarief, waarbij je per kWh geïnjecteerde energie, een vast bedrag moet betalen.

In dit geval bestaan er heel interessante mogelijkheden voor zonnepanelen-eigenaars.  Zij kunnen immers hun gebruik aanpassen, zodat ze gebruiken op hetzelfde moment als de zonnepanelen hun energie opbrengen om minder te injecteren, waardoor ze juist minder prosumententarief moeten betalen!  Mensen met zonnepanelen die een hoog verbruik hebben, zouden hierdoor hun prosumenten-tarief zelfs bijna helemaal niet moeten betalen.

Bovendien kan het door dergelijke meters interessant worden voor de mensen met zonnepanelen om batterij-systemen te installeren, waardoor hun prosumententarief spectaculair zou dalen.

Onze minister heeft gisteren beloofd, dat zonnepanelen-eigenaars NOOIT een nadeel zouden hebben van de nieuwe meter, en dat hij zijn belofte zou houden.

 Bovendien geven zonnepanelen een rendement van +- 7 a 8 % tov een spaarboekje.  De toekomst ziet er dus zonnig uit…

We eindigen met de woorden van de minister in het journaal: “De zonnepanelen die de volgende 4 jaar geplaatst zullen worden verzekeren we dat de eerste 15 jaar, ze het terugdraaiende effect zullen behouden”.

info@totalenergy.be

ing. Filip Geerts  0470/654324

Jos Mobius 0489/210808

Geef een reactie