Ondertussen ken je de grootste stroomverbruikers in huis misschien al wel, maar hoeveel stroom verbruikt jouw elektrische wagen of zwembad? Total Energy Projects legt het uit.

Omdat een zwembad constant aan staat om te verwarmen, behoort het tot een van de grote verbruikers. Er zijn 3 factoren die het verbruik van je zwembad sterk beïnvloeden: het verbruik van de zwembadpomp, het type zwembadlamp en de aantallen en de warmtepomp. 

Als je 1 kW nodig hebt om 1000 liter water met 1° celsius te verwarmen, dan kan je uitrekenen dat je voor een zwembad van 18 000 liter dus bijna 21 kW nodig hebt. En dat om het water slechts met één graad te doen stijgen. Wil je het water met 5° celsius verhogen, dan zal je 105 kW nodig hebben.

Een warmtepomp installeren is dé oplossing. Door de hoge efficiëntie verbruikt zo’n warmtepomp niet enorm veel elektriciteit, waardoor het een goedkopere manier is om de warmte van het zwembad te behouden. Ook zonnecollectoren zijn uiterst geschikt voor zwembadverwarming. Je zal aanzienlijk kunnen besparen op je verwarmingskosten van het zwembad door enkele collectoren te plaatsen die je badwater voorverwarmen of naar een hogere temperatuur verwarmen.​​​​​​​

Een elektrische wagen verbruikt dan weer 0,16 kW per kilometer. Met de gemiddelde elektriciteitsprijs van 0,29 euro per kWh kom je uit op de totale kostprijs van 4,64 euro per 100 km. Toch is een elektrische wagen de helft goedkoper in verbruik dan een benzinewagen.

Bereken alvast zelf het stroomverbruik van jouw elektrische wagen met deze rekensom:

Gemiddeld verbruik (kWh) van je type wagen per kilometer
x elektriciteitsprijs per kWh
x je jaarlijkse aantal kilometers
= jaarlijks stroomverbruik van een elektrische wagen

Door zonnepanelen of een warmtepomp te installeren, zal jouw energierekening fors dalen. 

Bekijk ons aanbod installaties voor een laag stroomverbruik

Geef een reactie