In veel gevallen verbruiken we nooit de volledig geproduceerde elektriciteit voor ons eigen verbruik wanneer deze opgewekt wordt. Zelfverbruik is een slimme oplossing om de rendabiliteit van je zonnepanelen op te drijven én hier baat bij te hebben.

De voordelen van een hoog zelfverbruik

Onbewust gebruiken eigenaars van zonnepanelen minder geproduceerde energie dan ze in eerste instantie denken. Als je de overschot van je geproduceerde elektriciteit niet gebruikt, dan wordt deze op het net geïnjecteerd. Wij raden je aan om zeker twee keer na te denken voor je dit doet. Aangezien een hoog verbruik veel voordelen heeft.

1. Je neemt minder elektriciteit van het netwerk af.

2. Het rendement van je investering in een zonnepaneleninstallatie verhoogt.

3. Je beperkt de netwerkkosten op je elektriciteitsfactuur.

4. Je draagt een steentje bij aan het milieu doordat je bewust kiest voor lokaal geproduceerde hernieuwbare energie.

Makkelijk je zelfverbruik doen stijgen

Aan de hand van deze handige tips kan je zoveel mogelijk rechtstreeks energie verbruiken. Zo betaal je niet voor het prosumtentarief, de bijdrage die eigenaars van zonnepanelen betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit bedrag is afhankelijk van het netgebeid van jouw aansluiting, maar stijgt in 2021 met gemiddeld 5%.

Installeer een thuisbatterij

Wist je dat je met een thuisbatterij energie kan opslaan en hier op een later moment gebruik van kan maken? Zo verbruik je gemiddeld 30% van je eigen elektriciteitsproductie en heb je in totaal maar liefst 70% eigen verbruik. De aankoop van een thuisbatterij is momenteel in heel Vlaanderen rendabel tot 2024. Total Energy Projects is uw geschikte thuisbatterij installateur.

Zet huishoudelijke toestellen enkel op specifieke uren aan

Als je zonnepanelen hebt, dan drijf je je zelfverbruik beter met maar liefst 10% op door je vaatwasser, droogkast of wasmachine overdag aan te zetten in plaats van ‘s avonds. Dat geldt ook voor de elektrische boiler door deze vooraf te programmeren. 

Time je verbruikers

Door je verbruikers te timen gaan ze werken op de momenten dat er zonne-energie is. Zet bijvoorbeeld de airconditioning op door de dag wanneer er energie op het net wordt gezet. De opbrengst van zonnepanelen wordt opgedeeld in twee delen: eigen verbuik en injectie. Het eigen verbruik kan je 10% door vanaf nu te beginnen met timen. 

Stem je zonnepaneleninstallatie af op je verbruik

Neem het van ons aan: als je nog geen zonnepanelen hebt, dan raden wij aan om de grootte en het vermogen van je installatie af te stemmen op je verbruik.

Wil jij ook besparen op je energierekening? 

Contacteer Total Energy Projects

Geef een reactie