De digitale meter is vandaag alomtegenwoordig. Is deze voordeliger dan de analoge? Wij klaren het voor je uit. 

De analoge meter met terugdraaiende teller 

Omdat je panelen overdag meer produceren, wordt er ’s middags meer overtollige energie op het net geïnjecteerd. ’s Ochtends en ’s avonds ligt het verbruik hoger, maar levert je installatie niet voldoende energie. Dan haal je elektriciteit van het net af. Het net wordt dus als een soort van batterij gebruikt. De terugdraaiende teller compenseert de kWh die je van het net haalt gedeeltelijk via de kWh die je op het net injecteert. Zo kan hij ervoor zorgen dat jouw elektriciteitsfactuur op het einde van het jaar zo goed als nul bedraagt.

Digitale meter voor zonnepanelen

Met de digitale meter van de VREG worden de nettarieven berekend op basis van de stroom die consumenten daadwerkelijk van het net afnemen (red. het capaciteitstarief waarbij veroorzakers van stroompieken meer gaan betalen) en vervalt het prosumententarief. Uit simulaties blijkt dat dit voor 60% van de prosumenten voordeliger is. Hoe meer je verbruikt op het moment dat de zonnepanelen elektriciteit opwekken, hoe hoger de zelfconsumptie en hoe voordeliger het nieuwe systeem.

Daarbij komt dat de meerkost van de afschaffing van de terugdraaiende teller, volledig gedekt kan worden met de compensatiepremie

Heb je een analoge meter? Dan wordt jouw meter in 2025 automatisch een digitale meter. Het nadeel? Als je wacht op de automatische omschakeling in 2025, zal je niet meer kunnen genieten van een premie. 

Kies nu voor de digitale meter en geniet van een compensatiepremie! 

Neem contact op met Total Energy Projects

Geef een reactie