Overproductie zonnepanelen wordt vanaf 2018 vergoed.

Vanaf 2018 kunnen prosumenten (zonnepanelen eigenaren) de overproductie aan energie verkopen. Tot op heden was dit niet mogelijk maar met de nieuwe regels wordt het makkelijker om ieder aansluitingspunt te identificeren. Hierdoor wordt het makkelijker te energie te verkopen en hier dus ook een vergoeding voor te krijgen.

Voor zonnepanelen eigenaars welke meer energie produceren dan verbruiken is dit uiteraard goed nieuws.  Met het huidige systeem wordt het aantal geproduceerde kWh van een installatie eenmaal per jaar terug op nul gezet.  Deze maatregel komt er vooral om energieverspilling tegen te gaan. Voor zonnepanelen eigenaars welke meer energie produceren dan verbruiken is er momenteel geen enkele stimulans om hun energie rationeel te gebruiken. Zo wordt er elektrisch verwarmd wat zeker niet de meest efficiënte manier is.

Wij zien dat gezinnen met overproductie tegen het einde van elk afrekeningjaar meer energie verbruiken dan normaal. Dit om productie en consumptie zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen. Hier bestaan uiteraard betere oplossingen voor zoals deze vergoeding, aldus Vlaams Partlementslid Andries Gryffroy.

Hoeveel de vergoeding bedraagt is momenteel nog niet duidelijk, maar er wordt gedacht aan marktconforme prijzen zoals de prijzen welke consumenten nu betalen bij hun energieleverancier.

Geef een reactie