Onze nieuwe minister Tommelein promoot het plaatsen van Zonnepanelen

“Wilt u dat de Turteltaks naar beneden gaat? Leg zo veel mogelijk zonnepanelen”, zo roept nieuwbakken energieminister Bart Tommelein vandaag op. Maar snijdt die stelling wel hout? “De minister moet zich kennelijk nog wat inwerken”, reageert energiespecialist André Jurres.

“De tijden zijn veranderd”, zegt Tommelein (Open Vld) in het bewuste interview. “Zonnepanelen zijn niet langer gesubsidieerd en ze zijn toch rendabel. Meer rendabel dan een spaarboekje. En er zijn heel veel plekken waar er nog bij kunnen. Ik denk aan overheidsgebouwen en bedrijfsdaken, maar ook aan woningen van particulieren. (…) Ik zie het als mijn taak om Vlaanderen weer warm te maken voor zon en wind.”

Tommelein koppelt zijn pleidooi in één adem aan de Turteltaks. Die zal niet verdwijnen, maar volgens de Oostendenaar kan ze wel lager uitvallen door massaal te kiezen voor goedkopere hernieuwbare energie, zijnde wind, warmte en zon.

Het is waar dat de Turteltaks berekend wordt op basis van je verbruik. Plaats je zonnepanelen, dan verbruik je minder, dan zal de taks ook lager zijn. Maar je blijft wel een taks betalen.

We leggen Tommeleins bewering aan energiespecialist André Jurres voor. “Het is positief dat de minister oproept om massaal de omschakeling naar duurzame energie te maken. Belangrijk: enkel Vlamingen met voldoende plaats én een alleenstaande woning komen in aanmerking. Voor stedelingen ligt het plaatje moeilijker, zij leven meestal in appartementen of rijhuizen en dan wordt het puzzelen.”

Zal de Turteltaks dus zakken als Vlamingen massaal zonnepanelen gaan kopen? Zo zouden er geen subisidies aan andere grote groene-energieprojecten moeten worden gegeven en zou de Turteltaks kunnen dalen, toch? Jurres is het daar niet mee eens: “De Turteltaks is er gekomen door een historische schuldenput die voormalig minister Freya Van den Bossche (sp.a) heeft achtergelaten. De taks is tijdelijk en dient ertoe om onze achterstand weg te werken. (…) Ook al leggen we morgen en masse zonnepaneeltjes, ze komen niet in de buurt van grote projecten als biomassa- of kerncentrales. Het is belangrijk om in zonnepanelen te investeren, maar ze zijn gewoon geen alternatief. Als het zo simpel is, zou de wereld al lang veel groener zijn.”

Toch laat de energiespecialist er geen twijfel over bestaan: heffing of niet, zonnepanelen zijn voor ons, consumenten, nog steeds voordelig.”Investeren in zonnepanelen blijft een positief verhaal. Ze leveren meer groene stroom op, alsook een paar procenten rendement.”

Rest ons nog de hamvraag: worden zonnepanelen in de toekomst goedkoper of niet? Jurres: “De grootste daling ligt intussen achter ons, ik vrees zelfs dat er opnieuw een stijging zit aan te komen. Wachten is geen goede strategie.”


Bron: http://www.demorgen.be/binnenland/zonnepanelen-leggen-om-turteltaks-te-verlagen-knullige-redenering-bfe1eb0f/

Voor meer uitleg of een offerte voor zonnepanelen, contacteer Total Energy Projects:

info@totalenergy.be

0470/ 654 324

0489/ 210 808

Geef een reactie