Wat betekent zelfconsumptie – eigenverbruik – injectie, indien je zonnepanelen hebt?

Wat is zelfconsumptie?
Zelfconsumptie is het verbruik van energie die je rechtstreeks van de zonnepanelen op je eigen dak haalt, en dus niet van het elektriciteitsnet haalt. Alle energie die jouw zonnepanelen opwekken en die jij meteen in huis verbruikt, noemen we zelfconsumptie.

Waarom is zelfconsumptie belangrijk voor zonnepanelen-eigenaars?
Voor elke zonnepaneleneigenaar is het financieel voordelig zo veel mogelijk gebruik te maken van zelf opgewekte zonne-energie. Met de invoering van de digitale meter wordt het nog belangrijker de geproduceerde energie onmiddellijk te verbruiken: de nettarieven zullen voor nieuwe zonnepanelen-eigenaars vanaf 1 januari 2021 immers berekend worden op basis van reële afname.  Voor het gedeelte wat je rechtstreeks verbruikt, bespaar je ongeveer 25€c/kWh, voor de energie die je op het net zet 5€c/kWh

“Je zelfconsumptie beïnvloedt dus je injectie en afname van elektriciteit, en dus ook je energiefactuur.”

Het beste wat je nu kan doen is je zelfconsumptie verhogen?

Er zijn verschillende manieren om je zelfconsumptie te verhogen. Volgens de Vlaamse overheid is de zelfconsumptie in Vlaanderen gemiddeld 27%. Dit kan eenvoudig opgetrokken worden naar 35% door kleine aanpassingen in je verbruik, zonder bijkomende investeringen. Alle kleintjes helpen:

–> Verbruik zo veel mogelijk overdag
Op het moment dat de zon schijnt, verbruik je rechtstreeks de energie van jouw zonnepanelensysteem. Het is beter om huishoudapparaten vooral overdag te gebruiken. Denk maar aan een wasmachine, droogkast en afwasmachine.

–> Maak gebruik van de uitstelfunctie
Ben je overdag niet thuis? Gebruik dan de uitstelfunctie van je apparaten. Veel huishoudapparaten hebben tegenwoordig zo’n functie. Hierdoor kan je, zelfs als je niet thuis bent, overdag verbruiken.

–> Plaats een thuisbatterij. De Overheid geeft op dit moment zeer interessante premies tot 3200€ per batterij om de mensen aan te moedigen om batterijen te plaatsen.  De garantie op deze batterijen is al 10 jaar. Hierdoor zal je ongeveer 70% van je energie rechtstreeks verbruiken, of stockeren op je batterijsysteem…
Voor meer informatie en een gratis offerte:
info@totalenergy.be
011/551046

Geef een reactie