Leuke weetjes over zonne-energie

* De zon elke seconde 30 miljoen MegaWatt uitstootvrije energie levert aan onze aarde? Dat is 10.000 keer meer dan wat wij allemaal samen verbruiken.

* Belgische wetenschappers mogelijks een doorbraak vonden in de zoektocht naar goedkope zonnecellen in plastic? Momenteel werken zonnepanelen nog op dure zonnecellen in silicium?

* Zonne-energie sinds november 2009 de belangrijkste groenestroombron in Vlaanderen geworden is? De zon heeft de koppositie overgenomen van de wind en de biomassa. 22,5 procent van alle groene stroom in ons land wordt nu gewonnen uit het zonlicht.

* Dat het eerste Europese tankstation op zonne-energie in België staat, meer bepaald op een bedrijventerrein in Grobbendonk. Dagelijks kunnen er 500 elektrische wagens worden opgeladen. Het tankstation mikt op werknemers die dagelijks naar het bedrijventerrein komen. Hun auto kan dan opladen terwijl ze aan het werk zijn. 

 
* Zonnecellen worden gemaakt van silicium. Silicium is – na zuurstof – het meest voorkomende element op aarde en is haast onuitputtelijk. Het kost wel wat energie om het silicium zuiver te maken. Want er is zuivere silicium nodig om zonnepanelen te maken. De naam silicium komt van het Latijnse silex, wat vuursteen betekent.

* Wist u dat 8 minuten zon volstaan om de hele wereldbevolking gedurende één jaar van energie te voorzien. De zon is, vandaag de dag, één van de meest rendabele en tegelijkertijd milieuvriendelijkste energiebron op de markt.

Geef een reactie