“De technologie verandert zo snel: zou ik niet beter wachten op zonnepanelen die nog beter renderen?” Het is maar één van de vaak gehoorde argumenten om het installeren van zonnepanelen uit te stellen. “Nochtans is het lang geleden dat de sterren zo gunstig stonden als nu”. Hieronder vijf redenen waarom dit volgens hen het moment is om in zonnepanelen te investeren.


1. Techniek van de systemen staat op punt

Momenteel worden zonnepaneleninstallaties van goede kwaliteit aangeboden voor een interessante prijs. De panelen brengen veel elektriciteit op, en de oppervlakte van een goed georiënteerd dak volstaat dikwijls ruimschoots om in het eigen stroomverbruik te voorzien. De garanties op de zonnepanelen-installaties zijn nog nooit zo hoog geweest.

“Natuurlijk zal de technologie blijven verbeteren, maar dat is geen reden om te wachten”. “Het is zoals met je smartphone: de volgende generatie zal meer kunnen en de generatie daarna nóg meer, maar daarom wacht je ook niet met de aankoop ervan. Bovendien liggen de kaarten momenteel zo dat de investering in zonnepanelen zich veelal snel terugverdient.” Elk jaar dat je wacht met je zonnepanelen te plaatsen, blijf je immers je elektriciteit betalen.


2. Terugverdientijd nog nooit zo kort

Hoewel de subsidies voor nieuwe zonnepanelen afgeschaft zijn, is de terugverdientijd van een investering nog nooit zo kort geweest. Dat komt omdat nieuwe zonnepanelensystemen almaar meer stroom kunnen opwekken, terwijl de prijs is gedaald.

“Wie zonnepanelen koopt via Total Energy Projects, verdient de investering na gemiddeld zeven a acht jaar terug”. “Dat betekent dat je daarna nog zeventien jaar of langer winst maakt met de panelen.”

3. Klaar voor de toekomst

Het model van de toekomst is waarschijnlijk één waarbij gezinnen niet alleen hun eigen energie opwekken, maar die energie ook zelf opslaan. Grote batterijen voor thuisgebruik zoals de Tesla Powerwall zijn nu al in opgang, maar dat is geen reden om te wachten met zonnepanelen.

“Een systeem met batterijopslag klinkt mooi, maar momenteel fungeert het elektriciteitsnet zelf als een grote batterij”. “Je haalt het beste rendement uit je zonnepanelen wanneer je op jaarbasis evenveel energie opwekt als je verbruikt, maar je hoeft de opgewekte energie niet onmiddellijk te verbruiken. Op de momenten waarop je meer stroom opwekt dan je verbruikt, stuur je deze terug op het elektriciteitsnet en draait je meter terug. Dat voordeel gaat wellicht ooit veranderen, maar nu kun je nog steeds profiteren van dit beleid. En als thuisbatterijen in de toekomst toch rendabel worden, kan je ze op dat moment nog altijd toevoegen aan je installatie.”

Kies je bovendien voor een parrallel-omvormer van Solar Edge, dan is de omvormer al voorzien voor in de toekomst een batterij op te plaatsen.


4. Geen nieuwe subsidies in zicht

Door de verkorte terugverdientijd is het financieel interessant om zonnepalen te installeren, zelfs zonder bijkomende premies. “Het rendement van zonnepanelen is zonder subsidies al overtuigend genoeg”. “Het ziet er voorlopig niet naar uit dat er op korte termijn nog nieuwe subsidies zullen komen voor particulieren. Maar ook zonder subsidies brengen zonnepanelen al meer op dan het spaarboekje.”


5. Meer voordeel dan het spaarboekje

Spaarproducten kunnen niet op tegen het financiële rendement van een zonnepanelensysteem. Een systeem gaat zeker 25 jaar mee. “Als je berekent wat een systeem jaarlijks opbrengt en wat je bespaart op de stroomrekening, dan resulteert dat in gemiddeld 6 a 8 % rendement per jaar”. Ter vergelijking: een spaarrekening levert momenteel zo’n 0,2 % rente op. Zonnepanelen zijn dus niet alleen duurzaam, ze brengen je binnen een aantal jaar een mooie zakcent op.

Voor juiste informatie over je persoonlijk systeem:

info@totalenergy.be

Ing Filip 0470/654324

Jos 0489/210 808

Bron: http://www.hln.be/hln/nl/2764/milieu/article/detail/2883695/2016/09/22/Vijf-redenen-waarom-dit-het-moment-is-om-in-zonnepanelen-te-investeren.dhtml

Geef een reactie