Het opwekken van zonne-energie wordt steeds beter en goedkoper, zo blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van de universiteiten in Utrecht, Groningen en Eindhoven. In veertig jaar zijn de kosten voor een Watt geïnstalleerd vermogen gedaald van 75 naar 1 euro.

ONDERZOEK –

“Hoe duurzaam is de productie van zonnepanelen eigenlijk?”, dachten de onderzoekers van de drie universiteiten. Zonnepanelen worden volgens hen namelijk vaak geproduceerd in landen die het niet zo nauw nemen met milieuaspecten, zoals China. Om hier meer vat op te krijgen doken zij in de zonnepanelenindustrie. Ze bekeken de duurzaamheid van de productie en de opbrengsten van zonnepanelen van de afgelopen veertig jaar.

Wat blijkt? Sinds de jaren zeventig is de prijs gedaald van ongeveer 75 euro naar 1 euro per Watt geïnstalleerd vermogen. Dit komt doordat techniek om zonnepanelen te maken verbeterd is en daardoor kunnen ze op grotere schaal geproduceerd worden. Ook wordt de kwaliteit van de zonnecellen steeds rendabeler. Al deze successen overstijgen sinds eind 2014 de CO2-uitstoot die vrijkomt tijdens de productie.

Zonnepanelen zijn dus zo efficiënt dat de voordelen inmiddels opwegen tegen de nadelen, zeggen de onderzoekers. Daardoor groeit het baten- en kostenplaatje steeds meer in het voordeel van het milieu. ‘Wetenschappelijk onderzoek levert steeds nieuwe mogelijkheden om het omzetten van zonlicht in elektriciteit efficiënter te maken, waardoor iedere zonnestraal nog beter wordt benut’, zegt zonne-energieonderzoeker Wilfried van Sark in een persbericht van Universiteit Utrecht.

Op deze manier worden zonnepanelen steeds toegankelijker voor iedereen. Ook in ontwikkelingslanden wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van zonne-energie. Zo kende de favela’s van Rio de Janeiro geen elektriciteit tot de komst van zonnepanelen. Ook in Kenia, Ghana, Mongolië, de Filipijnen en Colombia zijn steeds meer zonnepanelen op daken te zien.

Vlaanderen is goed op weg, om per vierkante kilometer de meeste geïnstalleerde zonnepanelen te hebben.

Voor een offerte op maat of een eerlijk advies:

info@totalenergy.be
089/ 206 748

Bron: https://www.platendt.nl/nieuws/zonnepanelen-steeds-duurzamer-en-goedkoper-geproduceerd

Zoekwoorden:
* zonnepanelen
* zonnepanelen goedkoop
* zonnepanelen prijs

Geef een reactie