Is zonnepanelen plaatsen nog rendabel met de nieuwe digitale meter?  Digitale meter ontziet eigenaars zonnepanelen.


De beslissing eerder deze week in verband met de digitale meter is een zegen voor de eigenaars van zonnepanelen.

De huidige meters van de netbeheerder zijn van het terugdraaiende type.  Hierdoor zal de meter achteruit draaien, wanneer je zonnepanelen-installatie meer opbrengst geeft dan je verbruik, en vooruit draaien, wanneer je verbruik hoger is dan de opbrengst van je zonnepanelen. De eigenaars van zonnepanelen mogen de stroom die ze dus op het net zetten, opnieuw gebruiken, wanneer ze deze nodig hebben.  Ze betalen hiervoor op dit moment een soort net-tax, het zogenaamde prosumenten-tarief of nettarief.

De nieuwe digitale meter is een elektriciteitsmeter van de netbeheerder die juist registreert hoeveel energie er juist naar het net toe stroomt.  Per hoeveelheid energie die je terug op het net stuurt, zou je dan in plaats van het prosumententarief, een bepaalde kost moeten betalen.  Dit gaat eigenaars van zonnepanelen stimuleren om zoveel mogelijk energie rechtstreeks te gebruiken, op het moment dat deze geproduceerd wordt.  Dit is noodzakelijk in de toekomst, om overschotten tijdens de piekuren te beperken.

De beslissing van de regering deze week, is dat eigenaars van zonnepanelen, gedurende 15 jaar zullen mogen kiezen, voor welk tarief ze kiezen.  Zo zullen ze steeds het voordeligste van de 2 opteren, waardoor een installatie van zonnepanelen zoals vandaag het geval is, een heel rendabele investering blijft.

Filip Geerts, eigenaar van Total Energy Projects reageert: “De digitale meter is een uitdaging voor de sector, waardoor het kaf van het koren in de installateurs van zonnepanelen worden gescheiden.  Goede installateurs zullen hun installatie optimaliseren, om ervoor te zorgen dat hun klanten zo weinig mogelijk tax zullen betalen. Dit kan gebeuren met warmtepompen en warmtepompboilers, en een intelligente sturing van je systeem, een specialisatie van Total Energy Projects.”

Voor een offerte van zonnepanelen, warmtepompboiler of warmtepompen of een combinatie:

https://totalenergyprojects.eu/contacteer-ons/

Voor meer infomatie ivm de digitale meter:

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/03/13/vlaams-akkoord-over-invoering-digitale-meter-overgangsperiode-v/

Voor een simulatie wat de nieuwe digitale meter voor jou betekent:

https://simulatordigitalemeter.vreg.be/

Geef een reactie